fbpx
Suoliston oireet

Mistä ripuli voi johtua? 10+1 syytä ripuliin

ripuli 10+1 syytä ripuliin

Ja taas vatsaasi vääntää, inhottavasti kouristaa! Apua, mistä löydät lähimmän vessan? Et voi lähteä mihinkään, kun taas on vatsasi sekaisin. Varsinkin pitkät reissut ja matkat pelottavat.

Syöt tosi terveellisesti, mutta mietit: miksi minulla on niin herkkä vatsa? Olet käynyt tänään jo yhdeksän kertaa vessassa.

Joskus tuloksena normaali uloste, mutta joka viikko tulee paineella vetistä ja kellertävää vaahtoa. Juokset lääkäriltä toiselle, vilkkaat suoliäänet löytyvät mutta ei muuta! Kaikki ulostenäytteet ja verikokeet, gastropaneelin kera ovat normaaleja.

Tämä oli minun arkea 10 vuoden ajan noin kolme vuotta sitten, mutta onneksi ei enää! 

Tämä artikkeli on tarkoitettu aikuiselle lukijalle, jolla on silloin tällöin epämääräistä ripulia! Postauksen tarkoitus on antaa sinulle tietoa:

  • Mitä ripuli on?
  • Miltä ripuli näyttää?
  • Mistä ripuli voi johtua?
  • Miten hoidat suolistosi kuntoon ripulista?
  • Mitä ravintoaineita ei kannata käyttää ripulin hoidossa?
  • Milloin lääkäriin?

10+1 syytä ripuliin, mitä on ripuli?

Ripuli ilmenee, kun syöty ruoka liikkuu liian nopeasti suolistossa. Silloin ruuan ravintoaineet eivät kerkiä imeytyä kunnolla.

Ripuli on oire, jossa ulosteen mukana poistuu tavallista runsaammin vettä. Se on tila, jossa uloste on löysää kolme kertaa tai enemmän päivässä. Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ripuli

Ripuli jaetaan sen keston mukaan joko akuuttiin ripuliin (alle kolme viikkoa) tai pitkäaikaiseen/krooniseen ripuliin (yli kolme viikkoa).

10+1 syytä ripuliin, miltä ripuli näyttää?

Ripulissa uloste voi olle kuohkeaa, vaahtomaista, puuromaista tai nestemäistä, vetistä jossa ei ole kiinteää ulostetta ollenkaan.

ripuli ulostetyypit

Bristolin ulosteluokituksessa tyypit 6 ja 7 edustavat ripulia. 

Mistä ripuli voi johtua? 10 + 1 syytä ripuliin

Ripuli voi johtua monesta syystä:

  • 1. Ruokamyrkytyksestä
  • 2. Ruuan mukana tulevista bakteereista ja viruksista
  • 3. Lääkkeistä, antibiooteista
  • 4. Ruoka-aineista
  • 5. Suolistosairauksista: keliakia, crohn-tauti jne.
  • 6. Ohutsuolen imeytymishäiriöistä: laktoosi-intoleranssi, sokerin sietokyvyn alentuminen jne.
  • 7. Mielialasta 
  • 8. Epäsäännöllisistä elintavoista, stressistä, kiireestä
  • 9. Makeutusaineista, purukumin sorbitolista
  • 10. Alkoholista, juomien runsaasta hiilihappopitoisuudesta

Syitä saattaa olla satoja mutta oletko ajatellut että vääränlainen bakteerikanta suolistossasi olisi ripulin todellinen syy? Onko tämä se 11 syy?

Olisiko ruuat mitä syöt, vaikuttaneet/ aiheuttaneet huonojen bakteeriesi ylivallan suolistossasi?

Tai kenties hyvät ja huonot bakteerisi ovat kulkeutuneet ylemmäksi suolistoon ( paksusuolesta ohutsuoleen) aiheuttaen väärässä paikassa ongelmia? Ehkä ”köyhä” ja yksipuolinen ruokavaliosi on kaventanut suolistosi mikrobilajien kirjoa. 

10 + 1 syytä ripuliin, miten hoidat suolistosi kuntoon ripulista?

Ripulin hoidossa on tärkeää muistaa nesteytys! Nestehukka saattaa tulla, jos ripulointia on useana päivänä peräkkäin. Sanotaan, että vesi paras ”voitehista.” Niin on tässäkin tapauksessa. Veden sekaan suosittelen, että laitat hieman puhdistamatonta suolaa mukaan. 

Kuitujen lisäys. Kuidun kyky imeä vettä auttaa tekemään ulosteesta jäykempää. Se myös hidastaa ruokamassan kulkua suolistossa. Kuitu antaa suolistolle mahdollisuuden imeä lisää vettä ulosteesta. Kuidusta saat lisää tietoa, artikkelissani: 10 hyvää syytä, miksi kannattaa syödä kuituja!

Ripulin aikana saa syödä ja pitää syödä aitoa oikeaa ruokaa. Suosittelen sinulle omatekoisia kasvissose- ja marjakeittoja. Miksi omatekoisia? 

Miksi, koska kasvissosekeitot on helppoja ja nopeita tehdä, eivätkä sisällä säilöntäaineita. Keitä raa´at kasvikset pehmeiksi, soseuta, lisää vettä ja suolaa sekä mietoja yrttejä sekaan.

Marjakeitto on myös nopea tehdä itse. Kuumenna vesi, lisää perunajauhot (pieneen määrään vettä sekoitettuna) kuumaan veteen ja lopuksi marjat (voit käyttää tuoreita tai pakastettuja marjoja jotka olet tehosekoittimessa murskannut). Makeuta keittosi sokerin sijasta hunajalla.

Probioottiset maitohappobakteerit edistävät suolistosi mikrobistoa. Itse käytän ja moni asiakkaani on saanut ripulinsa rauhoittumaan, käytettyään säännöllisesti Biome Actives kapseleita. 

Biome Actives maitohappobakteerit

Biome Actives sisältää maitohappoa tuottavaa Basillus coagulans-bakteeria, jota on yhdessä kapselissa miljardi CFU-yksikköä. Tuotteessa on myös inuliinia (sikurijuuri-uuttesta). Sillä on tärkeä rooli tuotteessa, koska bakteerit saa siitä ruokaa. 

Biome Actives auttaa luomaan suotuisan ympäristön hyville suolistobakteereille. 

10 + 1 syytä ripuliin, mitä ravintoaineita ei kannata käyttää ripulin hoidossa? 

En suosittele ”keltaista jaffaa” koska jos ripulisi johtuu sokerin sietokyvyn alentumisesta niin ripulisi vaan jatkuu. Kaikissa limsoissa on runsaasti sokeria! Yhdessä puolen litran limsapullossa on sokeria 18 sokeripalan verran.

En myöskään suosittele sokerittomia, keinotekoisia makeutusaineita sisältäviä juomia. Useat tutkimukset kertovat keinotekoisten makeutusaineiden (aspartaami, sukraloosi, asesulfaami-K) muuttavan suoliston mikrobien lajistoa.

Nämä ruoka-aineet voivat vain pahentaa ripuliasi:

  • kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat
  • hiilihappopitoiset juomat
  • makeutusaineita (ksylitoli, sorbitoli jne.) sisältävät tuotteet, kuten valmiit mehukeitot, purukumit, pastillit ja makeiset
  • maito ja maitoa sisältävät juomat
  • alkoholijuomat
  • rasvaiset ja käristetyt ruoat
  • voimakkaasti maustetut ruoat, chili ja paprika
  • raa`at kasvikset
  • leipä ja leivonnaiset

10 + 1 syytä ripuliin, milloin lääkäriin?

Lääkäriin on syytä mennä mahdollisimman nopeasti, jos ripulin yhteydessä sinulla on kova kuume yli 38 astetta, ulosteessasi on verta mukana tai vointisi heikkenee, vaikka olet juonut paljon nesteitä. Myös pitkään jatkuneen ripulin takia, kannattaa lääkärissä käydä ja tarkistaa samalla verikokeet ja ulosteviljelyt.

Artikkelin luettuasi sait muutamaan kysymykseen vastauksen. Mitä on ripuli? Miltä ripuli näyttää? Mistä ripuli voi johtua? Miten hoidat suolistosi kuntoon ripulista? Mitä ravintoaineita ei kannata käyttää ripulin hoidossa? Milloin lääkäriin?

Kokeile suolistoystävällisiä reseptejäni, jotka ovat helppoja ja yksinkertaisia sekä nopeita valmistaa. 

Kaksi tärkeintä ajatusta, mitkä haluan välittää sinulle on, se että 

  1. Ripuli on mahdollista hoitaa kuntoon. Mieti, mistä ripulisi voi johtua? Muuta niitä syitä, joihin itse voit vaikuttaa. 
  2. Hoida epämääräinen ripulisi kuntoon, koska pitkään jatkuneena se vaikuttaa negatiivisesti elimistösi hivenaine-, kivennäisaine- ja vitamiinivarastoihin! 

Tiesitkö, että ruokavaliollasi on todellakin merkittävä vaikutus terveyteesi?

Entä jos tietämättäsi syöt sellaisia ruoka-aineita, jotka aiheuttavat sinulle vatsan ”väänteitä”? Uusimmassa artikkelissani kirjoitan, kuinka vanhemmiltasi perityt geenisi vaikuttavat siihen, mikä ruoka on erityisen terveellistä tai epäterveellistä sinulle? Haluatko tietää enemmän itsestäsi?

Nyt ei sinun enää tarvitse arvailla!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *