fbpx
Suoliston terveys

Annen tarina

Anne vuonna 2016 ja vuonna 2019

Oma tarinani on esimerkki siitä, että voit omilla tavoillasi muuttaa suolistosi hyvinvointia ja samalla ottaa vastuun omasta terveydestäsi!

Sairaanhoitajana sain koulutusta terveellisestä ruokavaliosta. Tiesin tarkkaan mitä saa syödä ja mitä ei (suomalaiset tutkimustulokset mm. voista ja kananmunista).  Sen ajan (90 luvun) terveellinen lautasmalli (on muuten edelleen sama) oli päähäni ”iskostettu”.  Olin kielteinen lisäravinteille, koska uskoin että terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta saan elimistöni tarpeeseen kaikkia vitamiineja.  

Ylipainoa minulla on ollut 90 luvulta lähtien. Pojan syntymän jälkeen kilot jäivät ja laihdutuskuureja on tullut kokeiltua, kaalikeittodieetistä karppaukseen. Aina samalla tuloksella. Paino tippui ja tuli takaisin pienten bonusten kera. 

Päätin kolme vuotta sitten, että en enää ikinä laihduta. 

Kaksikymmentä kiloa ylipainoa mutta olkoon, ei se enää häviä kun kohta on viisikymmentä ikävuotta mittarissa. Myös verenpaineeni oli noususuunnassa, alapaine lähestyi 90-95 mmHg mutta en ollut siitä huolissani!.

90 luvulla minulta löydettiin mahalaukun tähystyksessä helikobakteeri, joka häädettiin tosi voimakkailla antibiootti- ja hiivasieni lääkkeillä. Sen jälkeen oli ajoittain vatsan kanssa ongelmia. Myöhemmin söin useita antibioottikuureja muihin tulehduksiin elimistössäni. Viimeisen antibioottikuurin söin vuonna 2011. Silloin olin käymässä Thaimaassa ja siellä sain itselleni kampylobakteerin.

Vähitellen 2000-2010 luvuilla suolisto-oireet vaan pahenivat. Vatsa oli jatkuvasti kipeä ja turvoksissa, ripulia saattoi olla päivän aikana 2-8 kertaa sekä pahanhajuiset ilmavaivat olivat joka päiväistä arkea.

Kävin niinä vuosina monta kertaa lääkärissä. Ajoittain tarkastettiin tavanomaiset labrakokeet. Tuloksena oli normaalit veriarvot (siis viitearvojen sisällä) ja normaalit ulosteviljelyt. Ainoastaan suoliäänet olivat vilkkaat, kun lääkäri kuunteli stetoskoopilla vatsaani. Ohjeeksi sain, että syö Vi-Sibliniä. Lisäsin ruokiini tätä kuituvalmistetta. 

Mutta oireet vaan jatkuivat. Olin väsynyt, nukuin huonosti, närästi (siihenkin oli reseptilääke monta vuotta) ja selkäkin oli kipeä. Jossakin vaiheessa lääkäri suositteli mahalaukun tähystystä, mutta en halunnut mennä siihen. Siksi kävin 2014 GastroPanel veritutkimuksessa. Tulos oli normaali, ei helikobakteeria, ei mahalaukun tulehdusta ja mahahapon eritys oli normaalia. 

Okei, päässä kai sitten on ongelmaa kun syytä ei löydy kellertäviin vaaleisiin vaahtoulosteisiin. 

Tyydyin kohtalooni että minulla on vaan niin herkkä vatsa. 

Olin ruokarajoitteinen, ei maustettuja ruokia, ei rasvaisia ruokia, ei sipulia, ei suklaata eikä sitrushedelmiä. Kokeilin laktoosittomia tuotteita, ne rauhoittivat suolistoa hetken aikaa. Kokeilin gluteenittomia tuotteita, välillä vatsa normaali ja välillä alkoi ripulijakso.

Sairastin joka ikinen vuosi muutaman flunssan ja aina kun oltiin ulkomaan matkoilla (1-2 kertaa vuodessa) tulin kipeäksi! Muistan, miten kurjaa oli olla sairaana lomamatkalla (2/2016) Madeiralla.

Kun tulin kotiin niin päätin, että en enää ikinä lähde minnekään ulkomaille koska tulen aina kipeäksi ja kallis matka menee hukkaan. 

Voi kun olisin tajunnut ja tiennyt silloin, miksi olin jatkuvasti väsynyt, sairas ja ripuloiva! 

Toukokuussa 2016 olin koulutuksessa Espoossa. Päivän aikana muiden asioiden ohella minulle esiteltiin Synergyn lisäravinteita. 

Alussa en ollut lainkaan kiinnostunut tuotteista. Mielestäni terveellisestä ja monipuolisesta ruoasta saan kaikki vitamiinit. 

Päivän aikana ihmettelin omassa mielessäni monta kertaa, kun ystäväni Pirjo (jonka olen tuntenut jo pari kymmentä vuotta) esitteli tuotteita niin innostuneesti. Miksi hän oli alkanut käyttämään näitä tuotteita? Ystäväni Pirjo joka on aina syönyt niin super terveellisesti.

Tuotteet maistuivat hyviltä. Vitamiinijauheet sekoitettin veteen. Tämä oli plussaa, koska pelkkä veden juominen ”tökki” ja join sen takia light mehuja.

Päivän päätteeksi (hieman vastahakoisesti) ajattelin, että kokeilen. Sitten tiedän, että onko tuotteista mitään hyötyä minulle.

Viikon odotuksen jälkeen Synergyn lifestylepaketti sitten tuli. Aloin käyttämään kaikkia viittä tuotetta ohjeiden mukaan. Muutamassa päivässä olo korjaantui valtavasti. Tuli hyvä ja virkeä olo! 

Waude! Ei voi olla totta, että minussa on virtaa kuin pienessä kylässä! 

Ripulointi rauhoittui ja loppui vähitellen. 4 päivän aikana uloste muuttui vaalean keltaisesta ensin vihreäksi sitten vähitellen ruskeaksi! Kävin useasti vessassa mutta en ripulin takia, vaan kehostani lähti ylimääräiset nesteet ja kuona-aineet pois. Painoni tippui 2 kg ensimmäisellä viikolla. Halusin jatkaa tuotteiden käyttöä ja tilasin kuukauden päästä toisen lifestyle paketin. 

Vähitellen siinä kesän aikana huomasin että aivotkin pelaavat paremmin. Aloin miettimään, että mitä minä oikein suuhuni laitan. Onko tämä ”terveellinen” ruoka jota söin, oikeasti terveellistä ruokaa? 

Aloin lukemaan juuri julkaistuja suolistosta kertovia kirjoja ja tutkimuksia ja opiskelin netin kautta terveyttä ja ruokaa sisältäviä kursseja. Kävin erilaisissa koulutuksissa, joissa puhuttiin suolistosta ja mikrobiomista.

Kun kuulin ensimmäisen kerran sanan mikrobiomi, en tiennyt mitä se tarkoittaa. Mutta vähitellen ymmärsin, että ”koostun” yli 100 biljoonasta mikrobista, joista suurin osa elää suolistossani. Siellä on erilaisia ”asukkeja” eli mikrobeja ( bakteereita, viruksia, alkueläimiä, kaikkia ei varmasti vielä tunneta). Tuhansia lajeja on nyt pystytty tunnistamaan ja osa bakteereista on hyviä ja osa huonoja bakteereita. 

Suolisto tarvitsee molempia. Niin hyviä kuin huonojakin, mutta jos annat ylivallan suolistosi huonoille bakteereillesi, niin se tuntuu, näkyy ja kuuluu sinusta myös ulospäin! 

Tämä eineksistä ja pika-aterioista koostuvan omasta mielestäni ”terveellisen” ruokavalioni takia syntyi erilaisia puutostiloja kehooni. Olin saanut lihottavan paljon liikaa energiaa syömästäni ruuasta mutta samalla olin nälkiinnyttänyt monet hyvät bakteerini sukupuuttoon. 

Olin ylipainoinen mutta samalla aliravittu.

Tajusin, että olin syönyt ”terveellistä ruokaa” ja omalla syömiselläni aiheuttanut suolistooni epämääräisiä oireita eli viikottaista ripulia, turvotusta ja ilmavaivoja. Suolistoni bakteerien kirjo oli kaventunut ja hyvien ja huonojen bakteereiden suhde oli väärä. Huonot bakteerit olivat ylivallassa suolistossani ja pitivät siellä innoissaan meteliä! 

Aloin muuttamaan ruokavaliotani. Se tapahtui vähitellen. Söin pienempiä annoksia 3 tunnin välein ja joka aterialla söin proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvaa. Söin enemmän itse tehtyjä salaatteja, lisäsin ruokiini enemmän erilaisia kasviksia ja marjoja sekä proteiineja (kalasta ja kanasta). Opin syömään pähkinöitä ja muutin kasvisrasvalevitteet voihin ja hyviin ruokaöljyihin. Jatkoin joka päivä Synergyn tuotteiden käyttöä ruokavalioni tukena.

Jätin ruokavaliostani pois kaikki sokeripitoiset ruoat, leipomotuotteet, makkarat ja leikkeleet sekä  light tuotteet (jotka on valmistettu synteettisillä makeutusaineilla). Aloin käyttämään maitotuotteista ainoastaan maustamatonta luomujogurttia, voita ja pitkään kypsytettyjä juustoja. Viljatuotteisiin lisäsin kauran rinnalle tattarin, kvinoan ja hirssin. Kahvia en juo enkä käytä alkoholia, punaviiniä harvakseltaan. Ruokavaliostani kerron lisää tulevissa artikkeleissani.

Painoni tippui vähitellen, vaikka en laihduttanut! 8 kuukautta -12 kiloa! Yksi vuosi -15 kiloa painoa! Tämä ajanjakso oli toukokuu 2016 – huhtikuu 2017. 

Elimistöni alkoi itse korjata itseään, kun sai tarvittavia rakennusaineita!

Vasta jälkikäteen olen ymmärtänyt tämän lauseen: 

Elimistö ei tuota itse niin sanottuja välttämättömiä hivenaineita, vitamiineja, aminohappoja eikä rasvoja. Eli näitä on saatava monipuolisesta ruoasta. Muuten tulee aineenvaihduntaan ongelmia. Mutta nykyään monipuolinen ruoka sisältää vähemmän näitä välttämättömiä aineita, joten niitä on saatava lisäravinteiden muodossa.

Nyt kun kirjoitan tätä tarinaani, on vuosi 2019 aluillaan. Painoni on pysynyt kutakuinkin samoissa lukemissa vuosien 2017-2018 aikana.

Olen erittäin onnellinen ja kiitollinen tästä kaikesta, mitä minulle on tapahtunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Jos en olisi saanut tietoa Synergyn tuotteista ja en olisi alkanut käyttämään niitä, niin mikä olisi elimistöni tilanne tänä päivänä?

Ehkäpä jokin alkava ja vuotava suolistosairaus? Jos painoni ei olisi tippunut? Verenpainetauti ja lääkitys siihen? Alkava kakkostyypin diabetes? Jatkuva närästys ja lääkitys siihen? Ajoittainen kipulääkitys selkäkipuihin? Vastustuskykyni infektioita kohtaan oli huono ja matala-asteinen tulehdus jylläsi elimistössäni vuosia. Onneksi, sain ajoissa avun!

Tällä hetkellä on ainostaan kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkitys. Tätä ei ehkä saattaisi olla, jos olisin tajunnut/ herännyt muutamaa vuotta aikaisemmin ottamaan vastuun omasta terveydestäni! 

Olen niin kiitollinen Synergylle upeista tuotteista ja koulutuksista! Kiitos Tri Tripin ja nykyään Tri Dahlbergin johtaman tiederyhmän lääkäreille, jotka tutkivat ja kehittävät koko ajan uusia huipputuotteita suoliston hyvinvointiin sekä antavat meille tiiminjäsenille uusinta tieteellistä tutkimustietoa Synergyn koulutuksissa. 

Kiitän Kati ja Eric Gammalsia Suomen koulutuksista, jatkuvasta tuesta ja yhteistyöstä. Kiitos Pirjolle, Pekalle ja Jaanalle, jotka järjestivät vuonna 2016 toukokuun koulutuspäivän, josta tämä kaikki sai alkunsa. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *