fbpx
microbiome
Suoliston terveys

Mikrobiomi mullisti maailmani

Mikrobiomi mullisti maailmani! Toden totta! Viisi vuotta sitten, kun kuulin ensimmäisen kerran sanan mikrobiomi. Minulle heräsi valtava kiinnostus etsiä uusinta tietoa aiheesta. Ostan ja luen uusimmat mikrobiomia käsittelevät kirjat heti, kun niitä kauppoihin tulee. On niin mielenkiintoista oppia uutta!

Oma käsitykseni ihmisestä ja ihmisen kehosta on muuttunut tänä aikana. Ihmisen anatomiaa lukeneena minulla oli vanhanaikainen näkemys siitä, että ihmisruumis on erillisistä osista (elimistä) koostuva monimutkainen kone. Jokaisella elimellä (vaikkapa sydän, aivot ja verenkierto) on omat tehtävänsä ja jos johonkin näistä tulee ongelmia, niin hoidetaan ja korjataan sitä yhtä osaa eli elintä. 

Lisääntynyt tietoni suolistosta, sieltä löytyneistä tuhansista eri mikrobilajeista ja suolisto-aivoakselin viestinnästä saivat minut ajattelemaan toisin. Näen nykyään kehon monimutkaisena ekologisena kokonaisuutena. Terveys, sairaus ja henkinen hyvinvointi ovat suorassa yhteydessä suoliston mikrobien kanssa.

Tämä kaikki sai uuden tavan ajatella syömääni ruokaa kohtaan. Tästä alkoi matkani oman suolistoni hyvinvointia kohti. Olen oppinut valtavasti uusia asioita ja vanhat uskomukset ovat saaneet poistua mielestäni. 

Mikä on mikrobiomi? 

Tieteellisissä tutkimuksissa on löydetty kehon sisäinen ekosysteemi, jonka nimi on mikrobiomi. Sata biljoonaa mikroskooppista pieneliötä työskentelee elää ja työskentelee meidän kehossamme. Näitä monimutkaisia bakteerien, sienten ja mikroflooran verkostoja on pääasiassa suolistossa. Koko kehomme on täynnä mikrobeja. Eri paikoissa asuvat eri lajit mm. iholla kainalossa eri asukkaat kuin vaikkapa korvan tai suun ympärys iholla.

Mihin mikrobiomi vaikuttaa?

Tiede on tutkinut, että mikrobiomillamme on valtava vaikutus kehomme immuunijärjestelmään, ruoansulatuskanavan terveyteen, painoon, ihoon, aivoihin ja mielialaamme sekä kykyyn selviytyä stressistä.

Kuinka oma mikrobiomimme kehittyy?

mikrobit suolistossa

Meillä jokaisella ihan omat lajit (bakteerit, sienet, alkueläimet, hiivat, virukset jne.) suolistossamme. Lajeja on tuhansia ja ne ovat tulleet sinne elämämme aikana. Ensi kosketus on tullut äidin synnytyskanavasta (jos on syntynyt normaalia reittiä pitkin alateitse). Koko ajan olemme yhteydessä mikrobien kanssa jopa meidän ympäristö missä asumme vaikuttaa vaikuttaa siihen. Saman perheen jäsenillä saattaa olla 160 samaa lajia olevaa bakteeria, mutta loput on jokainen itse hankkinut elämänsä varrella. 

Mitä on tärkeää tietää suoliston mikrobeista?

Minun mielestä yksi tärkeimmistä asioista on ymmärtää, että voimme vaikuttaa siihen, kuinka runsas populaatio ja laaja kirjo mikrobeja asustaa suolistossamme. Toinen on se, että voimme vaikuttaa omalla elämäntavoillamme siihen, millainen tasapaino meidän suoliston asukeilla on. 

Tiedämme, että on olemassa hyviä ja ”pahoja” bakteereita. Molempia tarvitaan, että olisimme tasapainossa. Jos pahis bakteereita on enemmän niin silloin suoliston mikrobien rauhallinen yhteiselo on häiriintynyt. Tämä näkyy ja tuntuu sitten erilaisina vatsan ongelmina (turvotus, ilmavaivat, tulehdukset jne.) Joskus taasen pahis bakteereista saattaakin olla hyötyä! Eli tarvitsemme molempia tasapainoiseen tilaan. 

Miten voit parantaa omaa suoliston mikrobiomia?

Ensinnäkin, mieti mitä varten syöt. Syötkö nälän takia, jaksamisen takia, kun tekee mieli, joku asia ärsyttää, mieli on maassa, sosiaalisen tapahtuman (perheen, ystävien) vuoksi. 

Et syö pelkästään energian tuoton takia. Kehosi tarvitsee ruuasta kaikki tarvitsemansa rakennusaineet solujen uusiutumiseen ja korjaamiseen. Sekä erilaisten hormonien tuotantoon, hermojen välittäjäaineiden toimintaan ja vahvan vastustuskyvyn ylläpitoon jne. 

Siksi suosittelen monipuolista ravintoa, jossa on sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja. Erityisesti kannattaa kiinnittää ruuassa huomio kuituihin. Niistä suoliston hyvät bakteerit tykkäävät ja taasen pahikset eivät pysty kuituja syömään. 10 hyvää syytä syödä kuituja artikkelista saat lisää tietoa kuiduista. Kuidun puute johtaa siihen, että suoliston bakteerit alkavat puuttuvan kuidun sijasta syödä suolen pinnalla olevaa limakerrosta ravinnokseen.

Biome DT

Mitä hyötyä on sinulle vahvasta mikrobiomista?

Suurin osa sinun vastustuskyvystäsi perustuu suolistosi mikrobiomiin. Joka päivä kehosi kohtaa haasteita. Altistut jatkuvasti monille haitallisille asioille mm. ympäristömyrkyille, torjunta-aineille, raskasmetalleille, lisä- ja säilöntäaineille. Yksi antibioottikuuri saattaa suoliston mikrobiomin sekaisin vuosiksi! Vahvalla vastustuskykyisellä mikrobiomillasi vahvistat, suojaat ja ylläpidät kehosi eri järjestelmät kunnossa.

Mitä suosittelen mikrobiomin vahvistamiseen?

Suosittelen sinulle ilmaista hyvinvointikartoitusta kanssani. Kartoituksen avulla saat lisätietoa omasta hyvinvoinnin tasostasi sekä kehosi eri järjestelmien tilanteesta sekä tietoa mitkä asiat kaipaavat huomiota. Tulos kertoo todella tarkasti tämän hetken tilanteesi – mikä on kuormitus missäkin kehosi järjestelmässä. Miten elämän tilanteesi ja valinnat kuormittavat kehosi eri järjestelmiä. Saat myös oivalluksia, miten pystyt itse omilla valinnoillasi vaikuttamaan kehosi hyvinvointiin sekä suolistosi mikrobiomiin. Voit tästä varata ajan hyvinvointikartoitukseen.

Kartoituksen pohjalta räätälöin sinulle sopivan ohjelman päästäksesi hyvinvoinnissasi aivan uudelle tasolle. Jos vain haluat – ja olet valmis tekemään tarvittavan työn.

Pidä huolta mikrobiomistasi, niin se pitää huolen sinusta!

Sinun kehosi on siis 90 % mikrobiomiasi ja loput 10 % omaa DNA:tasi, jonka olet perinyt vanhemmiltasi. Uusimmassa artikkelissani kirjoitan siitä, kuinka geenisikin vaikuttavat siihen, mikä ruoka on erityisen terveellistä tai epäterveellistä sinulle. Nyt ei sinun enää tarvitse arvailla!

Myös sinä pystyt 100 % varmasti saavuttamaan elinvoimaisen, keveämmän ja vastustuskykyisemmän kehon sekä mielen…. nauttien uudesta energiasta ja hyvästä olosta!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *