fbpx
mustaherukka
Suoliston reseptit

Mustaherukka on supermarjojen nro 1

Mustaherukka on supermarjojen nro 1. Marjan terveysvaikutukselle saatiin lisänäyttöä Itä-Suomen yliopistolla tehdyssä kliinisessä ateriakokeessa, jossa kävi ilmi, että mustaherukalla on suotuisa vaikutus aterianjälkeiseen verensokerivasteeseen. Vaikutuksen arvellaan johtuvan mustaherukan sisältämistä väriaineista, antosyaaneista.

Mitä ovat antosyaanit?

Antosyaanit ovat punaisia, sinisiä ja violetteja väriaineita, joita esiintyy marjojen solunesteessä. Antosyaanit ovat vesiliukoisia flavonoideja eli maku- ja väriaineita. Ne siis luovat marjan ominaismaun ja -värin. Flavonoideilla saattaa olla hyödyllisiä vaikutuksia mm. silmien terveyteen, sekä syöpien, muistisairauksien, sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Mitkä ovat mustaherukan hyödyt?

  • runsaskuituinen 5,8 g / 100 g
  • runsaasti C-vitamiinia 120 mg / 100 g
  • paljon E-vitamiinia 2,2 mg / 100 g ja runsaasti A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja tärkeitä ihon sekä hiusten kunnolle.
  • monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan ihon, limakalvojen, sydämen ja verisuoniston kunnossapitoon.
  • eniten K-vitamiinia suomalaisista marjoista ja eri B-vitamiineja
  • kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja rautaa
mustaviinimarja

Miten käytän mustaherukka marjaa?

Kyllä näin talvella lämmin kuppi mustaherukkamehua maistuu hyvältä! Syksyllä höyrytän Mehumaijalla marjoista mehua, jonka pullotan jäähtyneenä muovipulloihin, koska pakastan mehun. En käytä ollenkaan sokeria mehuihin! Teen mustaherukasta myös hilloja ja soseita, jotka pakastan rasioissa.

Pakkaseen menee myös kokonaisia mustaherukoita. Pakastemarjat käytän muiden marjojen kanssa pirtelöissä sekä maustamattoman jogurtin kera.

Kuivattua mustaherukkajauhetta käytän ruokien mausteena ja koristelussa. Yksi teelusikallinen mustaherukkajauhetta vastaa yhtä desilitraa marjoja.

Kuivatuista mustaherukan lehdistä haudutan miedonmakuista, hyvältä tuoksuvaa ja maistuvaa teetä. Tuoreita lehtiä käytän sitruunaveden koristeena sekä makua antamassa. Kokeile ensi kesänä tuoreita mustaherukan lehtiä salaatissa! Lehdet sisältävät paljon C-vitamiinia!

Miten mustaherukkaa kannattaa syödä?

Mustaherukka marjan kuoressa on runsaasti ravintokuitua ja erityisesti siemenissä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Siksi marjat kannattaa mieluiten syödä kokonaan kuorineen ja siemenineen päivineen.

Mustaherukkapirtelön resepti

mustaherukkasmoothie
  • 1-2 dl mustaherukoita
  • 1/2 avokadoa
  • 3 mittaa slmSmart jauhetta
  • 4 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset blenderissä. Juo ja nauti hetkestä! Pirtelöstä saat monipuolisesti ravinteita. Annoksessa on runsaasti kuitua, yli 5 grammaa! Proteiinia 26 g, hiilihydraatteja 28 g, rasvaa 6 g ja paljon vitamiineja sekä mineraaleja.

Syö marjoja 2 dl joka päivä!

Lähes jokaisessa ravintosuosituksessa (olipa mikä dieetti tahansa) suositellaan marjojen käyttöä 1,5 – 2 dl /vrk. Kotimaiset marjat ovat superfoodia ja mustaherukka on supermarjojen nro 1. Se on vitamiini-, mineraali- ja ravintokuitupitoisuudeltaan ylivoimaisesti ravintoainetihein marja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *