fbpx
oikeaa ruokaa oikeaan aikaan
Suoliston terveys

Oikeaa ruokaa oikeaan aikaan

Syömällä oikeaa ruokaa oikeaan aikaan saadaan aikaan aineenvaihdunnan tila, jossa ihmisen elimistö toimii täydellä teholla.

Ruokaa olisi nautittava juuri se oikea määrä. Ihmiset syövät joko vääränlaista ravintoa tai sitten oikeanlaista ravintoa väärässä suhteessa, minkä vuoksi he eivät voi hyvin.

Artikkelin luettuasi tiedät:

  • Miksi pitää syödä hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja?
  • Miksi verensokeri heittelee?
  • Mitä ovat eikosanoidit?
  • Mitä tekemistä makroravinteilla (proteiinit, hiilihydraatit, rasvat) on eikosanoidihormonien kanssa?

Oikein valittu ravinto auttaa säilyttämään hormonaalisen tasapainon erityisesti insuliinin, glukagonin ja eikosanoideiksi kutsuttujen superhormonien välillä. 

Jos elimistömme ei toimi täydellä teholla, kehomme varastoi ylimääräistä rasvaa, vaikka söisimme lähes rasvatonta ruokaa!

Ruuan sisältämän proteiinin, hiilihydraattien ja rasvan suhde on tärkeää kahdesta syystä: jos haluaa pudottaa painoa ja jos haluaa, että ihannepaino pysyy samana. Tämä oikea suhde on avain terveyteen.

Miksi pitää syödä hiilihydraatteja?

Joka päivä tulee syödä hiilihydraatteja.

Kaikki hiilihydraatit, joita elimistö ei heti pysty käyttämään hyväkseen, varastoituvat glykogeenina.

Kehossa on kaksi paikkaa, johon glykogeeni voi varastoitua: maksa ja lihakset. Aivot pystyvät käyttämään hyväkseen ainoastaan maksan glykogeenia.

Maksan kyky varastoida hiilihydraatteja glykogeenin muodossa on hyvin rajallinen. Varastot tyhjentyvät jopa 10-12 tunnissa.

Normaalikokoinen ihminen kykenee varastoimaan hiilihydraatteja lihaksiin n. 300-400 g. 

Maksa, johon varastoituneet hiilihydraatit voivat muuttua glukoosiksi, kykenee varastoimaan noin 60-90 g hiilihydraatteja. (Aivotoiminnan takaava energia.)

Kun sekä maksan että lihasten glykogeenivarastot ovat täynnä, ylimääräiset hiilihydraatit päätyvät rasvakudokseen! Eli rasvattomat hiilihydraatit ylimääräisinä muuttuvat elimistössä ylimääräiseksi rasvaksi!

Jokainen ateria, joka sisältää pääasiassa hiilihydraatteja, nostaa verensokeria. Verensokerin tasaamiseksi haima joutuu erittämään vereen insuliinihormonia. Insuliini alentaa veren glukoositasoa, mutta se edistää samalla rasvan varastoitumista ihmisen kehoon. 

Insuliini on alun perin ns. varastointihormoni, jonka tehtävänä on varastoida ylimääräiset hiilihydraatit rasvakudoksiin mahdollisen nälkiintymisen varalta!

olet mitä syöt

Ylimääräiset hiilihydraatit eivät ainoastaan lihota, vaan ne myös varmistavat, että ihminen pysyy lihavana!

Kaiken avain aineenvaihdunnassa on nopeus, jolla hiilihydraatit saapuvat verenkiertoon. Siitä riippuu, miten paljon haima erittää insuliinia. 

Hiilihydraatit hajoavat yksikertaisiksi sokereiksi ennen imeytymistään. Kolme syötäväksi kelpaavaa sokeria, joista kaikki hiilihydraatit muodostuvat ovat glukoosi, fruktoosi ja laktoosi.

Näillä sokereilla on toisistaan poikkeava molekyylirakenne, joka puolestaan määrää sen, miten nopeasti sokerit imeytyvät verenkiertoon.

  • Glukoosia on viljassa, leivässä, muroissa, tärkkelyksessä ja vihanneksissa.
  • Fruktoosia on hedelmissä.
  • Galaktoosia eli maitosokeria on maitotuotteissa.

Glukoosia sisältävät ravintoaineet (leipä ja pasta) palaavat heti maksasta verenkiertoon.

Maitosokeri ja fruktoosi muuttuvat maksassa ensin glukoosiksi ja palaavat näin verenkiertoon hitaammin. Prosessi on erityisen hidas fruktoosilla.

Kuitu (joka ei sula ruuansulatuksessa) ei imeydy lainkaan eikä siksi vaikuta myöskään insuliinin eritykseen. Kuitu jarruttaa hiilihydraattien imeytymistä verenkiertoon. Eli mitä enemmän kuitua hiilihydraatti sisältää, sitä hitaammin se imeytyy verenkiertoon. Jos hiilihydraatista poistetaan kuitu (mehustaminen) hiilihydraatti imeytyy verenkiertoon huomattavasti nopeammin!

Miksi pitää syödä proteiineja?

Proteiinit ovat kaiken elämän perusta. Ihmisen elimistössä on veden jälkeen eniten proteiineja. Lihakset, iho, hiukset, silmät ja kynnet ovat proteiinia!

Proteiinit ovat solujemme tärkein rakennusaine. Jopa immuuni-järjestelmämme rakentuu proteiineista. 

Aminohapot, proteiinien rakennusaineet, ovat kaiken elämän perusta. Aminohappoja on ihmisen elimistössä kaikkiaan 20. Välttämättömiä aminohappoja on 9; elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse, vaan ne pitää saada ravinnosta!

Jos elimistö ei saa niitä ravinnosta, proteiinituotanto hidastuu, ei ihmisessä mikään rakennu.

Jos syöt liikaa proteiineja yhdellä aterialla, veren insuliinipitoisuus nousee, koska elimistö ei halua liikaa ylimääräisiä aminohappoja verenkiertoon. Kohonnut veren insuliinipitoisuus auttaa muuttamaan ylimääräisen proteiinin rasvaksi!

Miksi pitää syödä rasvaa?

Rasvalla on useita tehtäviä kehon toiminnoissa. Rasva toimii mm. eikosanoidihormonien rakennusaineena ja ruuansulatuksessa samoin kuin kuitu eli rasva hidastaa hiilihydraattien imeytymistä verenkiertoon. Rasvat saavat ruuan maistumaan paremmalta ja rasva saa aikaan mahalaukussa kolekystokiniinihormonin erittymisen. Tämä hormoni välittää aivoihin viestin, että ihminen kylläinen.

Esimerkki tapaus: Oikeaa ruokaa oikeaan aikaan ei oikein onnistunut!

Olin eilen palvelutalossa hoitamassa asiakkaan jalkoja. Menin erään rouvan luokse klo 10. Hän oli juuri syömässä päivän ensimmäistä ateriaa. Asiakas oli herännyt klo 7 ja nyt vasta oli syömässä. Sovin asiakkaan kanssa, että tulen klo 11 uudestaan hänen luokseen niin saa syödä rauhassa aamiaisensa. Kun sitten olin tunnin kuluttua hänen jalkoja hoitamassa alkoi asiakas (93 vuotias pienikoinen nainen) valittaa huonoa oloaan. Jalkahoito keskeytyi hetkeksi, kun avustin asiakkaan sänkyyn ja hoito tehtiin loppuun makuuasennossa. Kyselin, mitä hän oli syönyt. (Näin kyllä aamiaisen!) Ison lautasellisen puolukkavispipuuroa maidon ja hienosokerin kera, ruisleivän (margariinia, juustoa ja leikkelettä) ja juomaksi maitoa! 

No, ei ole ihme että rouvalla oli huono olo! Nämä asiat (ainakin) aamiaisessa menivät pieleen! 

  • Ajoitus. Asiakas oli ollut heräämisen jälkeen liian monta tuntia ilman ruokaa.
  • Hiilihydraatit. Liian paljon hiilihydraatteja suhteessa proteiineihin. Sekä hiilihydraateista suurin osa nopeasti imeytyviä. (Puolukkavispipuuro = hiilihydraatti, sokeri = hiilihydraatti, ruisleipä = hiilihydraatti, maito = hiilihydraatti + proteiini, juusto ja leikkele = proteiini, margariini = huono rasva.)
  • Annoksen koko. Nälkäisenä asiakas söi kokoonsa nähden liian paljon.

Ennen kuin lähdin pois ruokapalvelun lähetti toi lounaan asiakkaalle. Klo 12 asiakas alkoi syömään taas liian hiilihydraattipitoista ruokaa. Ihan varmaa on, että vanhan rouvan huono olo jatkui. Koska hänen verensokerinsa heittelee ylös alas (insuliini-glukagoni) myös myöhemmin iltapäivällä.

Miksi verensokeri heittelee?

Insuliinin ja glukagonin välinen kriittinen tasapaino riippuu kahdesta asiasta. Toinen on ruoka-annoksen suuruus – liiat kalorit kiihdyttävät insuliinin eritystä- ja toinen on proteiinin ja hiilihydraattien suhde kullakin aterialla.

Hiilihydraattikierre on syy siihen, miksi ihmisen tekee aina mieli lisää ja lisää hiilihydraatteja sisältäviä ruokia. Tästä johtuvat myös makeannälkä ja jatkuva näläntunne (2-3 tunnin välein). Nämä mieliteot ovat hormonien aiheuttamia tai oikeammin sanottuna mieliteot johtuvat hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen suhteesta eli edellinen ateria sisälsi liian paljon hiilihydraatteja proteiinin määrään nähden.

oikeaa ruokaa oikeaan aikaan

Mitä ovat eikosanoidit?

Jos hormonit kuten insuliini ja glukagoni säätelevät verensokeria, niin mikä hormoneja säätelee? Eikosanoidit!

Ne ovat ihmisen kehon superhormoneja. Jokainen kehon solu valmistaa näitä.

Eikosanoidit eivät säätele vain kaikkia kehon hormonijärjestelmiä, vaan kehon jokaista elintärkeää fysiologista toimintaa: sydän- ja verisuonijärjestelmää, immuunijärjestelmää, keskushermostoa, lisääntymisjärjestelmää jne.

Eikosanoidi hormonijärjestelmä on hormonijärjestelmistä mahtavin, ja sitä syystä tasapaino sen vastajärjestelmien kanssa merkitsee terveyttä ja epätasapaino sairastumista.

Mikään luonnon aine ei ole tietenkään kokonaan hyvä tai kokonaan huono. Esimerkkinä 

  1. Kolesteroli (hyvä HDL ja huono LDL) Ilman tätä huonoa kolesterolia ihminen kuolee. 
  2. Insuliinipitoisuus korkea tai matala. On tärkeää että ihmiselimistössä vallitsee tasapaino! 
  3. Verenpaine: liian paljon huonoja eikosanoideja veressä aiheuttaa korkean verenpaineen. Liian paljon hyviä eikosanoideja aiheuttaa matalan verenpaineen, mikä puolestaan johtaa sokkiin.

Mitä tekemistä makroravinteilla (proteiinit, hiilihydraatit, rasvat) on eikosanoidihormonien kanssa? 

Ensinnäkin ravintorasvat ovat ainoa välttämättömien rasvahappojen lähde, joista eikosanoidit puolestaan rakentuvat. Sekä hiilihydraatit ja proteiinit tasapainossa säätelee insuliini-glukagoni- akselia. Ne päättävät ovatko kehon valmistamat eikosanoidit hyviä vai huonoja!

Lähteenä artikkelissa olen käyttänyt Barry Searsin Zone kirjaa.

Vinkit miten elimistösi toimii täydellä teholla:

  1. Selvitä, paljonko proteiinia kehosi tarvitsee. Muista aina syödä proteiinia juuri sen verran, ei enempää eikä vähempää. Oma kämmenen koko on hyvä mittari esim. lihaa, kanaa tai kalaa syödessäsi. 
  2. Pidä huoli, että hiilihydraattien ja proteiinien suhde jokaisella aterialla on oikea.
  3. Jaa päivittäinen proteiinin tarpeesi kolmeen ateriaan ja kahteen välipalaan päivässä.
  4. Älä anna aterioiden välin venyä pidemmäksi kuin 5 tuntia.
  5. Valitse vähärasvaisia proteiineja.
  6. Valitse suotuisia hiilihydraatteja (kuitupitoisia kasviksia).
  7. Valitse hyviä rasvoja ( ei margariineja). 
  8. Aterian yhteydessä juo vajaa lasillinen vettä. Juo nesteet mieluummin aterioiden välissä.
  9. Ota ruokavaliosi tueksi laadukkaat ja turvalliset Synergyn ravintolisät! 
  10. Tee ennen painon pudotusta Purify ohjelma.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *