fbpx
palsternakka yllättää
Suoliston terveys

Palsternakka yllättää suoliston huonot bakteerit

Porkkanan häikäisevä matka suolistossa päättyi siihen, että lopputuloksena porkkanasta ei jäänyt kuin vähän sulamatonta kuitua jäljelle. Mutta miten käy porkkanan sukulaiselle palsternakalle suolistossa?

No ihan samalla tavalla se suolistossa häviää mutta palsternakassa on jotakin eritystä verrattuna porkkanaan. Siksi haluan kertoa sinulle vähän enemmän tästä upeasta kasviksesta!

Tämän postauksen tarkoitus on kertoa sinulle palsternakasta. Artikkelin luettuasi tiedät:

  • Mikä on palsternakka? Mistä löydät sen? Miten käytät sitä?
  • Mitä ravintoaineita erityisesti palsternakka sisältää?
  • Voiko se aiheuttaa allergisia reaktioita?
  • Miksi palsternakka on erityisen hyvä suolistossa?
  • Mikä on prebiootti? Mistä ravinnosta löydät prebiootteja?

Mikä on palsternakka?

Palsternakka on kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi. Ensimmäisenä vuotena palsternakka kasvattaa mehevän juuren jota käytetään ruoanlaitossa. Jos kasvia ei oteta pois maasta syksyllä niin seuraavana kesänä palsternakka kukkii kauniisti ja jatkaa elämäänsä tekemällä uusia siemeniä. 

palsternakka

Palsternakka on samannäköinen mutta hieman kookkaampi kuin porkkana. Väriltään se on vaalean keltainen. 

Mistä löydät palsternakan?

Onneksi jokaisessa ruokakaupassa on nykyään saatavilla tätä hieman unhoitettua juurikasvia vieläpä kotimaassa kasvatettuna. Kotimaiset kasvikset ry:n sivustolta luin, että kaikki suomalaiset käyttävät vajaan yhden palsternakan vuodessa.

Tämä on harmillista! Toivottavasti saan sinut innostumaan, että edes yhden kerran kokeilet ja teet jotakin kivaa ruokaa palsternakasta.

Palsternakkaa on helppo itsekin viljellä. Se on vaatimaton maaperän suhteen ja kasvaa Suomessa myös luonnonvaraisena. Tärkeintä palsternakan kasvatuksessa on se, että muistaa kastella taimia. Maassa on oltava tarpeeksi myös ravinteita. Ravinneköyhässä maassa kasvanut palsternakan juuri on puisevan makuinen.

Itse kasvatin palsternakkaa kolme vuotta sitten isossa laatikossa kasvimaallani. Siemenistä kasvoi terhakoita juureksia ja korjasin satoa vasta myöhään syksyllä. (Loppusyksystä alkaa palsternakan juuri turpoamaan. Samalla sen sokeripitoisuus kolminkertaistuu.)

Seuraavan kesän lopulla ihmettelin, että mikä rikkaruoho täällä porkkanalaatikossa kasvaa? Kukinto näytti ihan tillin kukalta. Vedin rikkaruohon pois ja vasta sitten tajusin, että tämähän on palsternakka. En ole näköjään kaikkia palsternakkoja kerännyt pois, koska joka vuosi löytyy jostakin kohtaa kasvimaata reipas palsternakka iloisesti kasvamassa.

Miten käytät palsternakkaa?

Palsternakan maku on pähkinäinen ja aromaattisen makea. Olen vasta nyt viimeisen kolmen vuoden aikana oppinut tätä herkullista juurikasvia käyttämään. Muistan kun menin kauppaan palsternakkaa ostamaan en ollut ihan varma, että tuliko oikea juures ostettua! 

Palsternakkaa voit käyttää raakana ja kypsennettynä ihan samalla tavalla kuin käyttäisit porkkanaa. Itse käytän palsternakkaa sosekeitoissa, pataruoissa, leivonnaisissa ja terveellisissä ”sipseissä”. Suoliston resepteistä löydät esimerkiksi palsternakka-avocado sosekeiton ja samettisen sosekeiton ohjeet, joissa yhtenä raaka-aineena on palsternakka.

Mitä ravintoaineita erityisesti palsternakka sisältää? 

Palsternakka sisältää monia kivennäisaineita. Hurjasti kaliumia! (Jos käytät nesteenpoistolääkkeitä niin muista, että saat ravinnosta riittävästi kaliumia.) Vitamiineista C- ja E- vitamiinia ja B ryhmän vitamiineja on enemmän palsternakassa kuin porkkanassa.

Voiko palsternakka aiheuttaa allergisia reaktioita?

Kyllä voi, niinkuin voi porkkanakin aiheuttaa yliherkkyyttä. 

Mutta miksi palsternakka on erityisen hyvä suolistossa?

Palsternakan sisältämä kuidun takia. Kuitua siinä on 4,9 g sadassa grammassa. Artikkelissani 10 hyvää syytä syödä kuituja kerroin että tiettyjä ravintokuituja pystyvät syömään vain hyvät bakteerit paksusuolessa. Palsternakan kuitu on tällainen prebioottinen ruoka.

Mikä on prebiootti?

Prebiooteissa on kyse siitä, että tietyllä ruoalla pyritään edistämään hyviä bakteereita. Hyviä bakteereita vaalitaan prebioottisella ravinnolla. Näin hyvät bakteerit saavat lisää valtaa huonoja bakteereita vastaan. Huonot bakteerit eivät voi hyödyntää prebiootteja lainkaan.

Prebiootit ovat paljon käyttökelpoisempia arjessa kuin probiootit. Probiootit ovat eläviä ja tutkitusti terveyttä edistäviä mikrobeja. Probiooteista tulen kertomaan sinulle myöhemmässä artikkelissa.

Tässä vielä wikipedian määritelmä:

Prebiootti on sulamaton ruoan komponentti, joka on tavallisesti hiilihydraatti (oligo- tai polysakkaridi) ja edistää valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa. Bakteerikannan tarkoituksena on, että muuttunut suolistofloora paikallisesti tai systeemisesti edistäisi terveyttä. Prebiootteja ovat esimerkiksi galakto-oligosakkaridit (GOS) ja inuliinityyppinen fruktoosipolymeeri sekä ravintokuitu. Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Prebiootti

Mistä ravinnosta löydät prebiootteja?

Prebiootteja löydät palsternakan lisäksi artisokasta, parsasta, vihreästä banaanista, maa-artisokasta, valkosipulista, sipulista, purjosipulista, mustajuuresta, kokojyvävehnästä, rukiista ja kaurasta. Toiseksi eniten prebiootteja, kuten inuliinia, löytyy sikurista. 

Artikkelissa olen käyttänyt lähteenä: Giulia Endersin, Suoliston salaisuus kirjaa.

Sikurijuuresta saatavaa inuliinia on paljon tutkittu ja sen hyödyllisyys suolistossa on tutkimuksilla todettu. Siksi Synergyn monissa tuotteissa yhtenä raaka-aineena on sikurijuuresta peräisin oleva inuliini.

Nyt tiedät, että palsternakka yllättää suoliston huonot bakteerit. Huonot bakteerit eivät voi syödä palsternakan herkullisia kuituja mutta suoliston hyvät bakteerit ovat niistä innoissaan! 

Tiesitkö, että ruokavaliollasi on todellakin merkittävä vaikutus terveyteesi?

Uusimmassa artikkelissani kirjoitan, kuinka vanhemmiltasi perityt geenisi vaikuttavat siihen, mikä ruoka on erityisen terveellistä tai epäterveellistä sinulle. Nyt ei sinun enää tarvitse arvailla!

Yksi kommentti

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *