fbpx
Porkkanan häikäisevä matka suolistossa
Suoliston terveys

Porkkanan häikäisevä matka suolistossa

Tässä artikkelissa haluan kertoa sinulle, mitä suolistossasi tapahtuu syödessäsi jotakin ruokaa. 

Otan tähän esimerkiksi porkkanan. Mitä tapahtuu porkkanalle, kun se lähtee suun kautta menemään alaspäin? Samalla saat tietää, mitkä suoliston eri elimien tehtävät ovat.

Olen yksinkertaistanut monta välissä olevaa asiaa, ettei artikkelista tulisi liian vaikeasti luettavaa. Suoliston eri elimillä on muitakin tehtäviä – varmaankin useita satoja – josta kaikkia ei edes vielä tiedetä. 

Porkkanan häikäisevä matka suolistossa

Porkkanan häikäisevä matka suolistossa. Mitä porkkanalle oikein tapahtuu?

1.SUU

Suussasi sylkirauhaset alkavat erittämään sylkeä jo ennenkuin laitat sinne mitään. Tästä tulee sanonta, että vesi herahtaa kielelle kun näkee jonkin ihanan herkun.

Kun alat syömään porkkanaa, tee se ajatuksella! Pureskele porkkana hitaasti ja kunnolla ennen kuin nielaiset. Syljen tarkoituksena on kostuttaa hienonnettu porkkanamassa. Syljen limassa on paljon tärkeitä aineita, joilla on tärkeä tehtävä. Syljen musiinit tarkastavat ja kertovat sinulle ettei porkkanassa ole vieraita ”pöpöjä” ja voit nielasta porkkanasi turvallisesti. Samalla syljen sisältämä amylaasi alkaa pilkkomaan porkkanasi hiilihydraatteja.

2. RUOKATORVI

Ruokatorvea pitkin porkkanamassa menee syklittäin, aaltomaisina liikkeinä alaspäin kohti mahalaukkua. Vaikka seisoisit pää alaspäin, porkkanamassa menee mahalaukkua päin, siis siinä tapauksessa ylöspäin!

3. MAHALAUKKU

Mahalaukussa porkkanamassa hienontuu entisestään. Mahalaukun rauhaset tuottavat pepsiiniä ja hapanta suolahappoa. Pepsiini hajottaa porkkanassa olevan proteiinin eli valkuaisaineen peptidiksi. (Porkkana sisältää vähän proteiinia.) Suolahappoa tarvitaan pepsiinin kaveriksi ja suolahappo tekee porkkanassa olevat pieneliöt vaarattomiksi.

Porkkanamassa viipyy mahalaukussa pari tuntia, mutta jos söit samalla lihaa, saattaa ruokasi viipyä mahalaukussa kuusikin tuntia. Mahalaukun tarkoituksena on, että porkkanamassa muuttuu vellimäiseen muotoon ja mahalaukku alkaa annostelemaan vähitellen, sopivina annoksina porkkanamassaa pohjukaissuoleen. 

Tässä yhteydessä, on minun kerrottava sinulle yksi asia! 

mahalaukku porkkanan haikaiseva matka suolistossa

Mahalaukun muodolla on merkitystä, oikea sivu on lyhyempi ja vasen sivu on pitempi ja isompi. Vasen sivu yhdistyy kaartuen, samalla kohtaa olevan oikean sivun kanssa. Kun juot vettä, vesi valuu oikeaa sivua pitkin suoraan ohutsuolen suulle ja näin pääsee nopeammin eteenpäin. Porkkanamassa taas joutuu vasemmalle puolelle muutamaksi tunniksi.

Huomio tämä vitamiineissa!

Kun nautit vitamiinit nesteenä esim. veteen sekoitettavia vitamiinijauheita, vitamiinit pääsevät nopeammin imeytymään ohutsuolistossasi. Kun taas yleisesti vitamiinit, jotka ovat puristeita ja jotka syöt ruoan kanssa, jumittuvat mahalaukun vasemmalle puolelle!

4. OHUTSUOLI

Ohutsuolen alkupää on nimeltään pohjukaisuoli. Pohjukaissuoleen yhdistyy haiman ja sapen erittämät nesteet. Ohutsuolessa porkkanamassan rasvat, proteiinit ja hiilihydraatit pilkkoutuvat vielä pienempiin yksiköihin. Pilkkoutumisen aiheuttavia aineita kutsutaan entsyymeiksi, jotka syntyvät eripuolilla ruoansulatuselimistöä mm. haimassa ja sapessa.

Ohutsuoli porkkanan haikaiseva matka suolistossa

Ohutsuolessa porkkanasta otetaan lähes kaikki irti. 

Ohutsuoli on 3-7 metriä pitkä, se on täynnä pienen pientä suolinukkaa eli villuksia. Jos nämä villukset laitettaisiin tasaiselle pinnalle, vieri viereen niin pinta-ala lähentelisi jalkapallokentän kokoa.

Jokaisessa villuksessa on verisuoni ja imusuoni. Porkkanasta imeytyneet molekyylit ”ruokkivat” verisuonta. Kaikki ohutsuolen verisuonet yhtyvät isommiksi verisuoniksi ja menevät suoraan maksaan. Täällä maksassa voidaan vielä, jos porkkana sisältää vaarallisia aineita, tehdä niistä vaarattomia. 

suolinukka porkkanan häikäisevä matka suolistossa
vihreä=imusuoni, punainen=valtimo, sininen=laskimo

Mutta mikä merkitys on imusuonilla? Imusuonten kautta kulkee kaikki rasvat! Kun syöt porkkanan sijasta ranskalaisia perunoita, imusuonet täyttyvät pienistä rasvapisaroista. Kaikki pienet imusuonet yhtyvät isompiin imusuoniin ja viimeiseksi yhteen, leveään imusuoneen, jonka nimi on rintatiehyt. Rintatiehyt meneekin sitten suoraan sydämeen!!! Vasta sydämen verenkierron kautta rasvapisarat pääsevät maksaan puhdistumaan. 

Mieti tätä: Monta kertaa samassa, halvassa ja härskiintyneessä öljyssä paistetun perunan rasvat menee suoraan sydämeesi! 

Kun nyt tiedät tämän, niin mietit varmaan seuraavalla kerralla, minkälaista ruokaöljyä käytät?

No, porkkanan häikäisevä matka suolistossa jatkuu ohutsuolessa pari tuntia, mutta lihaa sisältävällä ruualla meneekin 5 tuntia. Porkkanamassa lähestyy vähitellen paksusuolta. 

5. PAKSUSUOLI

Paksusuoli on noin 1-1,5 metrin pituinen. Siellä asuu bakteereita, hyviä ja huonoja! Hyvät bakteerit pääsevät herkuttelemaan porkkanamassan sisältävillä kuiduilla. Osa paksusuolen bakteereista valmistaa tärkeitä vitamiineja elimistösi käyttöön. Täällä imeytyvät porkkanamassassa olevat kivennäisaineet. Porkkanamassa saattaa viipyä paksusuolessa jopa 20 tuntia. Paksusuolen lopussa porkkanamassasta ei ole enää jäljellä, muuta kuin sulamatonta kuitua. Tämä sulamaton kuitu tulee veden, bakteereiden ja muiden aineiden (joista elimistösi haluaa päästä eroon) kanssa ulosteena peräsuolen kautta.

Paksu- ja peräsuoli porkkanan matka suolistossa

6. PERÄSUOLI

Peräsuoli on lyhyt ja toimii ulostevarastona. Jos uloste viipyy useita päiviä paksu- ja peräsuolessa, tulee ongelmia. Ulosteesta imeytyy koko ajan vettä ja ulosteen sisältämiä myrkkyjä verenkiertoon suolten seinämien kautta.

Artikkelissa olen käyttänyt lähteenä: Giulia Endersin, Suoliston salaisuus kirjaa.

Nyt tiedät, mitä porkkanalle tapahtui häikäisevällä matkalla suolistossa, kun suolisto voi hyvin.

Suoliston hyvinvointi vaikuttaa kaikkiin elimiin: ihoon, niveliin, kilpirauhaseen, aivoihin, lisämunuaisiin jne.

Mutta mitä tapahtuu jos suolistosi ei toimi niin kuin sen pitää toimia? Siinäpä kysymys! Tätä aihetta tulen käsittelemään useasti, muissa artikkeleissa jotka löydät Suoliston oireet kategoriasta.

Tiesitkö, että ruokavaliollasi on todellakin merkittävä vaikutus terveyteesi ja suolistoosi?

Uusimmassa artikkelissani kirjoitan siitä, miten sinun geenisi voivat vaikuttaa suolistosi hyvinvointiin. Todella mielenkiintoista tämä uusi lääketieteen ala, jota kutsutaan nutrigenetiikaksi. Entä jos tietämättämäsi syöt sinulle epäterveellistä ruokaa? Nyt ei sinun enää tarvitse arvailla!

4 kommenttia

  • Hannele Gabrielsson

    Erinomaisesti ja mielenkiintoisesti kerrottu porkkanamassan kulkeminen suolistossa.

    Mielenkiintoisesti odotan lisää kuulumisia…

    Sydämelliset kiitokseni ja hyvää, onnellista,terveyttä ja rakkautta alkaneeseen uuteen vuoteen 2019 sinulle🌹 ja perheellesi🌹

    Ystävällisin terveisin,
    Hannele

  • Anne

    Kiitos❤️ ihana Hannele😍 sinulle myös halausten kera toivotan onnea, rakkautta ja menestystä tälle vuodelle😘

  • leena immonen

    Kiitos Anne huikasevan jännittävästä ”porkkana-dekkarista”, todella upeasti kerrottu, häikäisevästä matka, sillä tämä kertomus piti herkeämättömästi otteessaan, tunnustan, kuten parahin dekkari ainakin!
    ONNEA HUIPPUOSAAJAMME ANNE!
    Nyt pitää hengähtää välillä, jotta lukuelämyksen jännitys laukeaa, aloitan suosiolla alusta vielä ja kiinnostus on korkealla, mitähän löytyykään sivuluukuista? malttamattomana odotan, muiden tavoin jatkoa, häikäisevään porkanaaN, ja niihin ”sisarustensa” mahdollisesti mutkikkaampiin reissuihin, toivottavasti heillä ns.”vakuutukset kunnossa”?
    tÄMÄ OLI SÄIHKETTÄ VUODEN ALKUUN KIITOS!
    Leena Immonen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *