Tunnetko tyrmäävän tyrnin terveysvaikutukset?
Tunnetko tyrmäävän tyrnin terveysvaikutukset? Tähän terveyspommiin kannattaa tutustua ja suukin tottuu vähitellen happamaan ja kirpeään makuun. Kirkkaan oranssi marja on ravintorikkaampia marjojamme. Luonnonvaraisena kasvina tyrni eli hopeatyrni kasvaa Suomessa kivisillä rannikkoalueilla. Tyrniä alettiin viljellä vasta 1980-luvulla.
Minä olen ollut tyrnifani jo lapsesta lähtien. Miten kiinnostuin tyrnistä? Olen asunut koko ikäni Savossa ja lähimmälle rannikolle on matkaa 200 km. Mutta olin nuorena tyttönä 80-luvun alussa useampana kesänä töissä Ahvenanmaalla. Täällä tutustuin tähän upeaan karuissa olosuhteissa kasvavaan piikkiseen terveyspommiin.
Istutin ensimmäiset tyrnipensaat 90-luvun alussa. Yhden hede eli poika- ja kaksi emi eli tyttökasvia. Nykyään nämä tyrnit ovat reilusti yli kaksi metrisiä pensaita vaikka niitä on vuosien saatossa useasti leikattu. Tänä vuonna pääsen taas istuttamaan tyrnipensaita, kun muutimme uuteen paikkaan järven rannalle. Tyrni tarvitsee paljon valoa viihtyäkseen ja hiekkaisen /soraisen maan.
Mitkä ovat tyrnin terveysvaikutukset?
Tyrnimarjalla on vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen sekä osoitettuja vaikutuksia limakalvoihin, silmiin ja tulehdusvasteeseen. Tästä enemmän duodecimlehden julkaisussa jossa kirjoitettiin tyrnistä tehdyistä tutkimuksista. Tutkimuksia lukiessa tulee vahva tunne siitä, että tyrniä on hyvä syödä joka päivä!
Mitkä ovat tyrnin hyödyt?
- runsaskuituinen 6 g / 100 g
- runsaasti C-vitamiinia 165 mg / 100 g eli sadassa grammassa marjaa on appelsiiniin verrattuna kolminkertainen määrä.
- runsaasti E-vitamiinia 3 mg / 100 g ja A-vitamiinin esiasteita eli karotenoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja tärkeitä ihon sekä hiusten kunnolle.
- monityydyttymättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan ihon, limakalvojen, sydämen ja verisuoniston kunnossapitoon.
- K-vitamiinia ja eri B-vitamiineja
- magnesiumia, natriumia ja kalsiumia
Miten käytän tyrniä?
Itse käytän tyrniä eniten kokonaisena pakastemarjana muiden marjojen kanssa smoothiessa sekä maustamattoman jogurtin kera. Toinen tapa minulla on käyttää kuivattua tyrniä ruokien mausteena ja koristelussa. Yksi teelusikallinen tyrnijauhetta vastaa yhtä desilitraa marjoja. Tyrnistä voi tehdä hilloja ja soseita, mutta en halua käyttää sokeria missään muodossa.
Tyrnimarjan kuoressa on runsaasti ravintokuitua ja erityisesti siemenissä elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Siksi marjat kannattaa mieluiten syödä kokonaan kuorineen ja siemenineen päivineen.
Jos puristat marjoista mehua, hyödynnä jäljelle jäävä osuus leipätaikinassa tai esimerkiksi puuron seassa. Kaupoista löytyy tyrnimehua mutta kannattaa tarkistaa että mehun raaka-aine on suomalaisesta marjasta puserrettua. Kuivatuista tyrnin lehdistä voi hauduttaa miedonmakuista, hyvältä tuoksuvaa teetä.
Helppo tyrnipuuro resepti:
Joskus tekee mieli jotain makeaa jälkiruokaa tai välipalaa. Tämä tyrnistä (tai voit käyttää muitakin marjoja) tehty puuro on tosi helppo. Marjoja ei tarvitse kuumentaa joten kaikki vitamiinit ja entsyymit pysyvät tallessa. Huom! Käytä puhtaita suomalaisia marjoja. Ulkomaiset pakaste- ja tuoremarjat on aina kiehautettava epäpuhtauksien varalta. Tämä tyrnipuuro on sokeriton, maidoton ja gluteeniton. On muuten hyvää!
- 4 dl kylmää keitettyä tattari- tai kaurapuuroa
- 1- 2 dl tyrnimarjoja (pakaste tai tuore)
- 1 dl mantelijauhetta
- 1 dl cashew pähkinöitä
- 1 tl hunajaa
- päälle ripaus kuivattua steviaa ja tyrnimarjoja
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. (Jos sekoittimesi ei ole tehokas, etkä halua tyrnin siemeniä joukkoon, niin laita tehosekoittimeen ensiksi tyrnit ja hieman vettä sekaan. Pari pyöräytystä ja siivilöi sitten siemenet pois.) Sekoita aineksia niin pitkään, että seoksesta tulee samettisen pehmeää.
Kaada seos jälkiruokamaljoihin ja anna hetken aikaa jäähtyä jääkaapissa. Ennen tarjoilua ripottele pinnalle kuivattua stevian lehteä ja tyrnimarjoja. Kuivattu stevian lehti antaa pirtsakan happamalle tyrnille kivan makean maun. Tarjoa tyrnijälkiruoka sellaisenaan tai manteli-/ kookosmaidon kera.
Tyrnipuuro sopii terveellisen Purify ohjelman välipalaksi.
Syö marjoja 2 dl ihan joka päivä!
Lähes jokaisessa ravintosuosituksessa (olipa mikä dieetti tahansa) suositellaan päivittäin marjojen käyttöä 1,5 – 2 dl / vrk. Kotimaiset marjat on superfoodia ja tyrni on tyrmäävän tehokas terveyspommi.