fbpx
Suoliston oireet

Ummetustako? 8 faktaa ummetuksesta

Vatsa pinkeä, turvoksissa ja kipeä. Käyt monta kertaa wc:ssä, odotat että uloste tulisi jo! Milloin suoli toimikaan? Et muista toimiko suoli toissa päivänä vai onko siitä jo muutama päivää aikaa… Änkäät ja ponnistelet mutta vain muutama pieni papana lopputuloksena. Joskus onnistuu kunnolla mutta melko harvoin. Kuulostaako tutulta?

Tässä artikkelissa haluan kertoa sinulle vähän tarkemmin ummetuksesta. Kun olet lukenut postauksen, niin tiedät:

 • Milloin puhutaan ummetuksesta?
 • Millainen on suolen normaali toiminta?
 • Mitä paksusuolessa tapahtuu?
 • Mitä uloste sisältää?
 • Miksi suolen pitää toimia joka päivä?
 • Mitkä ulostetyypit kertovat ummetuksesta?
 • Mikä avuksi ummetukseen?
 •  TOP 5 ruuat jotka lisäävät ummetustasi
 • Mitä muuta voit tehdä ummetuksen ehkäisemiseksi?
 • Kokeile ummetukseen Body Prime tuotetta.

Ummetustako? Milloin puhutaan ummetuksesta? 

Määritelläänpä ensiksi milloin puhutaan suoliston ummetuksesta. Lääketieteellisesti ummetuksesta puhutaan kun suoli ei ole toiminut kolmeen päivään. Wikipedia kertoo ummetuksen olevan kyseessä jos ulostuskertoja on alle kaksi kertaa viikossa ja ulostaminen on vaikeutunut. Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ummetus

Ummetustako? Millainen on suolen normaali toiminta? 

Normaali suoli toimii kerran tai kaksi kertaa päivässä. Nopeat suolet toimivat jo 8 tunnin päästä ruokailusta, mutta yleensä kiertoaika on noin 24 tuntia. Hitailla suolilla voi mennä sitten 72-100 tuntia aikaa!

Ummetustako? Mitä paksusuolessa tapahtuu?

Paksu- ja peräsuoli porkkanan matka suolistossa

Paksusuolen pituus vaihtelee kaikilla ihmisillä, mutta keskimäärin on noin yhden metrin pituinen. Paksusuolessa on kolme osaa: nouseva, vaakataso ja laskeva. Kun ulostamme niin paksusuolesta tyhjenee laskevan osan uloste. Seuraavaan päivään mennessä on laskeva osa paksusuolesta täyttynyt ja valmis tulemaan pois. Siis koko paksusuoli ei tyhjene kokonaan. Ulostamme keskimäärin noin 130 grammaa päivässä, joka tekee vuodessa vajaan 50 kiloa ulostetta.

Ummetustako? Mitä uloste sisältää? 

Moni luulee sen olevan kaikkea sitä, mitä on syönyt. Mutta se ei pidä paikkaansa.

Normaalissa ulosteessa on kolme neljäsosaa vettä! Silloin uloste on tarpeeksi pehmeää kulkemaan paksusuolessa eteenpäin pois elimistöstä. Loppuosa ulosteesta on kiinteitä ainesosia kuten bakteereita. Bakteereita kuuluu siellä ollakin ja niitä on sata miljardia yhdessä grammassa,  sulamattomia kasvikuituja (mitä enemmän syömme niitä, sitä suurempi ulostemassa on) ja aineita, joista elimistö haluaa eroon: lääkeylijäämiä, väriaineita ja kolesterolia. Lähde: Giulia Enders; Suoliston salaisuus.

Ummetustako? Miksi suolen pitää toimia joka päivä?

Ummetuksessa ulostemassa viipyy elimistössä pitempään kuin olisi tarpeen. Ulostemassasta imeytyy koko ajan paksusuolen seinämien kautta vettä (siksi uloste muuttuu kovaksi) ja ulosteessa olevia myrkkyjä elimistöön. Tämän takia on tärkeää että suoli toimii joka päivä! 

Ummetustako? Mitkä ulostetyypit kertovat ummetuksesta?

Bristolin yliopiston tohtori K. Heringin kehittelemä ulosteluokitus havainnollistaa hyvin millaisia ulostekoostumuksia on olemassa.

ripuli ulostetyypit

Tyyppi 1 jolloin ulosteessa erillisiä, kovia kokkareita, viittaa ummetukseen. Tyyppi 2 jolloin uloste on yhteinen, kiinteä, selvästi kuhmurainen, viittaa myös ummetukseen.

Terveen ruoansulatuksen ulostetyypit on 3 ja 4, jolloin ulosteessa on ihanteellinen kosteuspitoisuus. Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ulostetyypit

Ummetustako? Mikä avuksi ummetukseen? 

Olen sitä mieltä, että monen ummetus johtuu suurimmaksi osaksi elintavoistamme! Tietenkin eri sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta, mutta en käsittele niitä tässä postauksessa.

Ehdottomasti ensimmäinen asia, mitä kannattaa tehdä, on lisätä kuituja ruokavalioon! Mitä kuituja? Mistä kuituja saa? Kuituja saa kaikista kasvikunnan tuotteista (viljat, kasvikset, hedelmät ja marjat). Tästä linkistä pääset postaukseeni: 10 hyvää syytä, miksi kannattaa syödä kuituja! Artikkelissani kerron tarkasti kuiduista. 

Kuitujen lisääminen ruokavalioon tarkoittaa sitä, että annat suolistosi hyville bakteereille ruokaa. Kuitujen lisääminen myös vaikuttaa ulostemassasi kokoon.

Säännöllinen ateriarytmi 3 tunnin välein päiväaikaan, pienet annoskoot ja ruuan pureskelu huolellisesti auttavat myös ummetukseen. Kuiturikkaita ruokaohjeita löydät kategoriasta: Suoliston reseptit.

Muista, että juot vettä! Ruoansulatustoiminnan aikana suolistosta imeytetään jo vajaa 9 litraa nesteitä! Vähintään 2 litraa vettä päivän aikana, mieluummin vielä enemmän.

Jos lisää kuituja ruokaan ja juo liian vähän vettä, niin silloin on vaarana että ulostemassa on entistäkin kovempaa. Nesteeksi ei käy, Alkoholi- ja kofefiinipitoiset juomat (kahvi ja tee) koska ne kuivattavat kehoasi, poistavat kehostasi nesteitä ja näin pahentavat ummetustasi.

Vältä teollisesti tuotettuja ruokia ja eineksiä. Suolistosi on vaikea käsitellä kaikkea sitä rasvaa, sokeria ja lisäaineita, joita teollisiin eineksiin on lisätty. Huonolaatuinen rasva ja sokeri köyhdyttävät suolistosi bakteeristoa. Lisäaineista saat tulevissa postauksissani lisää tietoa.

Ummetustako? TOP 5 ruuat jotka lisäävät ummetustasi:

 • 1. valkoinen leipä ja leivonnaiset
 • 2. valkoisesta jauhosta tehdyt pastaruuat
 • 3. juustot
 • 4. rasvassa paistetut ruuat
 • 5. valkoinen riisi

Ummetustako? Mitä muuta voit tehdä ummetuksen ehkäisemiseksi?

Liiku enemmän! Liikunta vaikkapa vain kävely edistää suolesi toimintaa stimuloimalla suolistosi lihasten toimintaa. 

Miten istut vessan pöntöllä? Normaalissa asennossa lantio-jalat ovat 90 asteen kulmassa ja silloin peräsuolen sulkijalihas on kireänä. Kun laitat jalkojen alle pienen jakkaran, polvet nousevat lonkkien tason yläpuolelle jolloin sulkijalihas rentoutuu. Tämä luonnollinen kyykkyasento helpottaa ulostamista!

Ummetustako? Kokeile Body Prime tuotetta.

BodyPrime kapselit

Ota iltapalan yhteydessä Body Prime magnesiumvalmistetta, joka on hellävarainen suolistollesi. Tuote sisältää runsaasti magesiumia, joka tukee kehosi normaalia energia-aineenvaihduntaa, elektrolyyttitasapainoa sekä sydämen ja verisuonten toimintaa. Body Prime -kapseli sisältää hedelmistä saatuja omenapektiiniä ja luumujauhetta. Ainesosat eivät ole geenimuunneltuja. Käyttösuositus on 2 kapselia illalla. 

Ummetustako? Tee testi itsellesi.

Tee testi, jolla saat tietää suolistosi ruoansulatuksen aikataulun! Sulata ja syö pakastemaissia yksi desilitra pureskelematta. Maissin jyvän kuori ei hajoa suolistossasi. Kirjoita ylös päivämäärä ja kelloaika. Sitten tarkkaile ulosteitasi. Kun näet ulosteessasi keltaisia jyviä, kirjaa ylös ajankohta. Jatka tarkkailua niin pitkään kunnes ei enää keltaisia jyviä näy. Kirjaa tämäkin tieto. Näin tiedät onko sinulla nopea, normaali vai hidas suolentoiminta.

Kokeile Suolisto ystävällisiä reseptejäni, jotka ovat helppoja ja yksinkertaisia sekä nopeita valmistaa! 

Tärkein ajatus, minkä haluan välittää sinulle on, se että hoida suolistosi ummetus ajoissa kuntoon, muuttamalla omia elintapojasi!

Nyt sait 8 faktaa asiaa ummetuksesta. Tuleeko mieleesi lisää kysymyksiä ummetuksesta?

Tiesitkö, että ruokavaliollasi on todellakin merkittävä vaikutus terveyteesi?

Uusimmassa artikkelissani kirjoitan siitä, kuinka vanhemmiltasi perityt geenisi vaikuttavat siihen, mikä ruoka on erityisen terveellistä tai epäterveellistä sinulle. Ehkä tietämättäsi syöt jotain ruoka-ainetta, joka ei ole sinulle terveellistä. Haluatko tietää itsestäsi lisää? Nyt ei sinun enää tarvitse arvailla!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *