fbpx
keräkaali
Suoliston reseptit

Valkokaalin makeuden salaisuus

Valkokaalin makeuden salaisuus on pitkä haudutusaika leivinuunin miedossa lämmössä. Näin talviaikaan meillä syödään uunissa kypsytettyjä ruokia. Olen jostain oppinut sanonnan lämpimiä ruokia (uuniruokia) talvella ja kesällä kylmiä ruokia (salaatteja). Meillä leivinuunia lämmitetään useampi kerta viikon aikana. Silloin kannattaa hyödyntää uunin lämpö. Uuniruokana meidän perheen suosikki on kaalilaatikko. Ainut haittapuoli valkokaalista laittaessa on sen tuoksu, joka on epämiellyttävä!

Mikä on valkokaali?

Valko- eli keräkaali on kaaleista suosituin ja tunnetuin. Valkokaali jaetaan varhais- ja kesäkaaliin, jolloin kerät ovat löyhempiä ja rapeampia. Sekä syys- ja talvikaaleihin, jolloin kaalit ovat tiiviimpiä ja painavampia.

Mitä valkokaalista voi tehdä?

Valkokaalista voi tehdä niin monenlaista ruokaa! Sitä voi syödä raakana, kypsennettynä ja hapatettuna. Raakana raasteena, puristettuna mehuna ja suikaleina salaatissa. Kypsennettynä keitoissa, uuniruoissa, kääryleissä ja leivonnaisten täytteenä. Maitohappokäymisen avulla valkokaaalista tehdään terveellistä hapankaalia.

Miten valkokaali vaikuttaa suolistossa?

Valkokaalissa olevat hiilihydraatit eivät saata imeytyä ohutsuolessa herkkävatsaisella. Jolloin kyseiset hiilihydraatit kulkeutuvat paksusuoleen, jossa bakteerit tuottavat niistä energiaa fermentoitumalla eli käymällä. Silloin syntyy kaasuja, kuten hiilidioksidia ja suoleen päätyy vettä. Tämä tuntuu ikävältä suolistossa. Onneksi valkokaali ei yleensä ole pahin ilmavaivojen aiheuttaja!

Miksi valkokaalia?

 • edullinen
 • kotimainen
 • säilyy pitkään jääkaapin vihanneslaatikossa
 • monikäyttöinen
 • löytyy kaupoista luomunakin

Super helppo kaalilaatikko resepti:

Helppo, yksinkertainen, ei voi epäonnistua! Valkokaalin makeus tulee esille pitkään haudutettaessa, joten tämä ohje ei ole kiireisen ruoanlaittajan mieleen. Resepti on gluteeniton, maidoton ja sokeriton!

kaalilaatikon aineet

Tarvitset kaalilaatikkoon seuraavat ainekset:

 • 1 valkokaali
 • 2 kpl sipulia
 • 400 g luomujauhelihaa
 • öljyä
 • kuivattua meiramia
 • Herbamare-yrttisuolaa
 • jauhettua merisuolaa

Leikkaa valkokaali pieniksi suikaleiksi. Laita isoon öljyttyyn lasivuokaan suikaleet, reilusti vettä päälle sekä suolaa. Laita sitten kaalivuoka leivinuuniin pariksi tunniksi, riippuen tietysti uunin lämmöstä. Tämän vaiheen voi tehdä myös keittämällä kaalin suikaleet kattilassa liedellä, mutta itse tykkään hauduttaa kaalin suikaleet uunissa.

Pilko sipuli pieneksi kuutioiksi ja pehmennä se paistinpannulla öljyn kera. Lisää sitten joukkoon jauheliha ja ruskista se. Lisää mausteita oman maun mukaan sekä kuivattua meiramia ja Herbamare -suolaa.

Kun valkokaalin suikaleet ovat pehmenneet, lisää joukkoon jauheliha-sipuliseos. Lisää tarvittaessa vettä ja suolaa. Jatka kaalilaatikon kypsentämistä hauduttamalla leivinuunin lämmössä, kunnes kaalilaatikko on valmista syötäväksi.

Huom! Et tarvitse kaalilaatikkoon siirappia makeutta tuomaan, koska pitkä haudutus makeuttaa kaalin. Eikä kaalilaatikossa tarvitse olla riisiäkään tai muita suurimoita.

Valkokaalin ruoka

Kaalilaatikosta tulee monta annosta. Älä lämmitä kylmää kaalilaatikko annosta mikrossa, vaan lämmitä se paistinpannulla hauduttaen. Näin kaalin makeus vaan paranee!

Tämä kaalilaatikon resepti soveltuu hyvin myös Purify ohjelman terveelliseen ruokavalioon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *