Villiyrttisen voikukkakakun taivaallinen maku hellii suolistoa
Näin juhlakauden alkaessa haluan tuoda esille blogissani erilaisia vaihtoehtoja juhlapöydän herkkujen osalta.
Suoliston hyvinvointia ajatellen runsaasti sokeria ja valkoista vehnäjauhoa sisältävät täytekakut ym. herkut saavat suoliston ”huonot” bakteerit juhlatuulelle. Niillä henkilöillä, joilla on suoliston bakteerikanta epätasapainossa huomaavat syötyään runsaasti ja nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältävien herkkujen vaikutuksen samana tai viimeistään seuraavana päivänä.
Kevät herättää Suomen luonnon uuteen kasvukauteen. Villivihannekset ovat superruokaa. Niitä käytetään ruokana, juomana ja mausteina. Villiyrteiksi kutsutaan kasveja, joita käytetään mausteina tai rohdoksina.
Yläkuu kustannuksen Wanhan ajan kuukalenterin mukaan: Toukokuun uusikuu oli sunnuntaina 5.5. 2019, ja siitä alkoi yläkuu eli nouseva kuu, jota kestää täydenkuun päivään su 19.5. asti. Taivaalla kuunsirppi tulee näkyviin lännen suunnassa auringonlaskun jälkeen, ja kasvaa kohti täysikuun pyöreyttä ilta illalta.
Nyt on kevään parasta aikaa kylvää, koulia, istuttaa, uudelleenistuttaa ja laittaa pistokkaita juurtumaan kaikista niistä kasveista, joiden halutaan kasvavan nousevan kuun eli yläkuun mukaisesti ylöspäin.
Tämä ajanjakso on myös parasta aikaa kerätä villiyrttejä kuivattavaksi talvea varten. Tässä blogikirjoituksessani haluan nostaa kevään ensimmäisten villiyrttien joukossa kasvavan voikukan.
Voikukassa on kolme kertaa enemmän ravinteita kuin muissa salaattikasveissa! Näin kirjoittaa kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo kirjassaan Villivihannekset. Voikukka auttaa myös suolisto-ongelmiin.
Voikukasta voit hyödyntää kaiken: lehdet, kukannuput, juuri puhjenneet kukat ja juuren. Voikukan lehdet kerätään ennen kukintaa. Kukannuput kerätään, kun ne ovat lehtiruusukkeen keskellä maanrajassa. Juuret kerätään aikaisin keväällä tai syksyllä verson lakastumisen jälkeen.
Mitä voikukasta voi valmistaa? Taitaa olla vaan mielikuvitus esteenä. Villivihannekset kirjaa lukiessa voikukasta voi tehdä mitä vaan!
Näin Äitienpäivän kunniaksi tein Taina Salosen ja Raija Kivimetsän upeasta Villikakut kirjasta super ihanan villiruusu- voikukkakakun. Taina Salonen voitti vuonna 2015 hortareseptikilpailun tällä raakakakulla. Voit lukea tuomariston kommentit ja Tainan kertomuksen reseptin synnystä täältä.
Sen verran muokkasin reseptiä, että limetin mehua vähensin, villiruusun terälehtiä minulla ei ollut käytettävissä ja kuivatut voikukan lehdet korvasin tuoreilla. Näistä raaka-aineista villiyrttisen voikukkakakun pohja rakentuu:
- 3 dl saksanpähkinöitä
- 4 rkl kylmäpuristettua luomukookosöljyä
- 2 rkl luomukaakaojauhetta
- 12 pehmeää taatelia
Jauha ensin tehosekoittimessa pähkinät. Lisää sekaan sulatettu kookosöljy. Sekoita sitten kaikki ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Laita taikina lusikalla vuoan pohjalle tasaisesti. Pohja saa jähmettyä pakastimessa, kunnes saat täytteen tehtyä.
Villiyrttisen voikukkakakun täytteeseen tarvitset seuraavat raaka-aineet:
- 3-4 avokadoa
- 2 omenaa
- 5 limetin mehu
- 1 dl kylmäpuristettua luomukookosöljyä
- 1 dl luomuhunajaa
- tuoreita, pestyjä voikukan lehtiä
- ripaus suolaa
Kuori omenat ja avokadot. Purista limettien mehu. Kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöritä muutama minuutti, kunnes täyte on samettisen pehmeää ja tasaisen näköistä. Tarkista maku.
Kaada täyte jähmettyneen pohjan päälle. Pakasta voikukkakakku yön yli. Vähän ennen tarjoilua ota esille. Koristele villiyrteillä, voikukan nupuilla ja pähkinärouheella.
Nauti ja herkuttele terveellisellä & suussa sulavalla raakakakulla! Onnea kaikille Äideille!
Ps. Villiyrttipäivä Runnilla Iisalmessa launtaina 25.5.2019 klo 9-17 perehdytään villiyrtteihin, kerätään villiyrttejä ja valmistetaan villiyrtteistä ruokia villiyrttiyrittäjä Merja Nissisen ja ravintolakokki Maaria Erikssonin opastuksella. Hinta 60 euroa. Ota minuun yhteyttä ja ilmoittaudu!